Blog Archief

Mindfulness in mediation

Toen ik deze aankondiging van een cursus las dacht ik nog niet om daarmee aan de gang te gaan. Zoals zovelen was ik in de veronderstelling hierdoor een softe houding te gaan krijgen. Wie zit daar op te wachten? Ik hoorde mijn omgeving in gedachten al reageren. “Wat? Mindfulness in mediation? Wie haalt dat in zijn hoofd.

Toch werd ik getriggerd door de brede gedachte over mindfulness. Een hype? Een hobby van een docent? Trap ik daar in? Ja daar trapte ik in en zonder spijt. Mijn aanmelding bij de Merlijngroep in Nuland verliep prima en met nog vier mede-cursisten startte we de training. Ik werd geconfronteerd met de lichaamstaal, de kwaliteit van de stem van de ander. Maar ook hoe was je eigen manier van communiceren, wie was het meest aan bod en wat was de tijdverdeling. En dat in een sfeer van tot rust komen en je lichaam de juiste stand geven. De ademhaling speelt een belangrijke rol door te beseffen hoe je ademt en wees je bewust van de lucht die naar binnen en naar buiten gaat.

Als je opmerkt dat je aan het denken bent of afgeleid bent, herken dat dan eenvoudigweg als een activiteit van de geest. Herinner de meditatie instructie en plaats opnieuw je aandacht op je ademhaling. De meditatie instructie maakte ons als mens en als groep kalm en geconcentreerd. Deze en meerdere onderdelen van de training hebben mij de ogen geopend en mindfulness in mediation als een rustmoment tijdens de mediation doen ervaren. Elke situatie van een mediation is een andere, een nieuwe. Spanning, die meestal als gezonde spanning wordt ervaren, kan de mediation negatief beïnvloeden. Het aangeven bij voelbaar aanwezige, maar niet geuite spanning om een time-out in te bouwen en de concentratie weer op te pakken, kan de rust terugbrengen in de mediation. Een rustige uitstraling van de mediator kan overslaan op de partijen in de mediation. Mijn eerste reactie over mindfulnes was te vroeg geplaatst want de eindconclusie is zoals u heeft kunnen lezen voor mij een openbaring. Doe eens aan mindfulness in mediation! Een aanrader!

Posted in Blog. Bookmark the permalink. RSS feed for this post. Both comments and trackbacks are currently closed.

Comments are closed.

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark.